Σοκολάτα, η αμβροσία των ανθρώπων

Το καφέ της άμμου
Για τις λάτρεις του καφέ
14 Δεκεμβρίου 2018
Bohemian Rhapsody
Παρακολουθώντας το Bohemian Rapsody
18 Δεκεμβρίου 2018
Σοκολάτα

Οι θεοί στην αρχαιότητα τρέφονταν από την αμβροσία, την τροφή που τους έκανε αθάνατους. Έτσι κι εμείς, οι κοινοί θνητοί, παρηγορούμε την ύπαρξή μας τρώγοντας την αγαπημένη μας σοκολάτα. Τι είναι αυτό που κάνει τη σοκολάτα να έχει θεϊκές ιδιότητες;

Στην αρχή μας διεγείρει την αίσθηση της όσφρησης. Το άρωμα του κακάο μας τρυπάει το ρουθούνια. Το χειμώνα θέλουμε να την απολαύσουμε ζεστή στο φλυτζάνι μας, σκέτη ή με σαντιγύ, σαν το νέκταρ που δίνει ζωή και θέρμη στο σώμα μας.

Η όψη της σοκολάτας διεγείρει την όρασή μας. Μας αρέσει να την τρώμε ολόκληρη ή σε σοκολατάκια με τον καφέ. Μας αρέσει σκέτη ή με αμύγδαλα και φουντούκια. Ταιριάζει τέλεια με τη φράουλα και το πορτοκάλι. Μπορούμε να τη βάλουμε ως άλειμμα πάνω στο ψωμί μας ή όπως συνηθίζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη μέσα στην κρέπα μας, με μπισκότο ή χωρίς.

Μια σειρά από αγαπημένα γλυκά, το κέικ, η σοκολατόπιτα και η κορωνίδα την γλυκών, το προφιτερόλ, έχουν συστατικό τους τη σοκολάτα. Τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα κυριαρχούν και σαν εικόνα και σαν προτίμηση. Τρώγοντας τη σοκολάτα ικανοποιούμε τη γεύση μας και προσφέρουμε χαρά και ευχαρίστηση στον εαυτό μας.

Και όμως, η σοκολάτα δεν είναι το αντικείμενο του δικού μας πόθου μόνον. 

Οι αρχαίοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη είχαν καταλάβει καλά τη σημασία του κακαόδεντρου, οι Μάγια και οι Αζτέκοι πρώτοι ανακάλυψαν τον cacahuatl, τον καρπό του κακαόδεντρου και έφτιαξαν το πρώτο ρόφημα από κακάο, το xocoatl. Μάλιστα, για το ρόφημα αυτό, αναμείγνυαν το κακάο με ζεστό νερό και μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, και παρατήρησαν ότι επωφελούνταν από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι καρποί του κακαόδεντρου είχαν ανταλλακτική αξία, δηλαδή χρησιμοποιούνταν σαν νόμισμα για την απόκτηση άλλων αγαθών. Σοκολάτα ίσον χρυσός!

Η σοκολάτα ήρθε στην Ευρώπη μέσω των Ισπανών εξερευνητών της Αμερικής και την κατέκτησε αμέσως. Σήμερα, πολλές βιομηχανίες στηρίζονται στην παραγωγή σοκολάτας και σχετικών προϊόντων. Μάλιστα κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία και το Βέλγιο, στηρίζουν μεγάλο ποσοστό της οικονομίας τους στη σοκολάτα και και έχουν διάσημους chocolatiers, των οποίων οι δημιουργίες πωλούνται σε υψηλές τιμές σε όλο τον κόσμο. Η σοκολάτα έχει αποθεωθεί τόσο πολύ σ’ αυτές τις χώρες που κυκλοφορεί με τσίλι, με διάφορα βότανα, όπως βερβένη, ακόμα και με θαλασσινό αλάτι.

‘Εχω δοκιμάσει όλες αυτές τις γεύσεις και η έκπληξη που σου δημιουργούν αυτοί οι συνδυασμοί σου χαρίζει μια μοναδική εμπειρία! Και στην Ελλάδα όμως υπάρχουν γνωστοί σοκολατοπαραγωγοί που διαθέτουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ και τα ζαχαροπλαστεία μας παρασκευάζουν σοκολάτες με ιδιαίτερες γεύσεις. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπάρχει το Εργοστάσιο Σοκολάτας, το οποίο εμείς τα παιδάκια επισκεπτόμαστε με αγάπη!

Οφέλη της σοκολάτας

Η ιατρική επιστήμη μελετά τη σοκολάτα για να διαπιστώσει αν ισχύουν όλα αυτά που πιστεύουμε γι’ αυτήν. Χάρη στα χημικά της συστατικά, η κατανάλωσή της μας βελτιώνει τη διάθεση, ειδικά τις δύσκολες μέρες του μήνα. Η σοκολάτα ωφελεί το καρδιαγγειακό μας σύστημα και αποτελεί ένα αποτελεσματικό αντιβηχικό! Παράλληλα, δεν ξεχνάμε ότι το βούτυρο κακάο περιέχεται σε πληθώρα καλλυντικών που προστατεύουν και θρέφουν το δέρμα μας, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στα χείλη το χειμώνα και οι διάφορες κρέμες σώματος που με το άρωμα και την απαλότητά τους μας ενυδατώνουν.

Η σοκολάτα για πολλές από εμάς μοιάζει με απαγορευμένο καρπό, σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μας παχύνει, αλλά ταυτόχρονα μέσα μας την επιθυμούμε. Όπως όλα τα υπέροχα πράγματα, έτσι και αυτή κρύβει τις παγίδες της. Ενώ ωφέλιμη είναι η μαύρη σοκολάτα, η κατανάλωση της σοκολάτας γάλακτος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στο βάρος μας και την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οφέλη προέρχονται από το κακάο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στη μαύρη σοκολάτα, ενώ η ζάχαρη που περιέχεται στη σοκολάτα γάλακτος μπορεί να μας βλάψει. Η δε λευκή σοκολάτα βασίζεται στο βούτυρο κακάο, οπότε μας χαρίζει ωραία γεύση, αλλά όχι οφέλη. Συνεπώς, καταναλώνουμε στην ποσότητα που μας επιτρέπει ο γιατρός ή ο διαιτολόγος μας. Με ένα κομματάκι πάντως, πλησιάζουμε τον παράδεισο….

Comments are closed.