Συνέντευξη με το Γιάννη Γουγουλιά, σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας

Οργάνωση γάμου
Οργάνωση γάμου-μέρος 2ο
16 Απριλίου 2019
Σπιτικές συνταγές ομορφιάς
Σπιτικές συνταγές ομορφιάς
15 Μαΐου 2019


Ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο Girltalk gr και για το χρόνο σας για τη συνέντευξη αυτή. Θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για την ιστορία τη δική σας για να σας γνωρίσουμε καλύτερα σαν πρόσωπο. Έχετε γεννηθεί και μεγαλώσατε στη Θεσσαλονίκη;

Ναι, είμαι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσα στις Σαράντα Εκκλησιές και σπούδασα Στατιστική και Οικονομικά στη Σάμο.

Το αντικείμενο των σπουδών σας θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει σχέση με δημιουργικό επάγγελμα. Είναι σωστή αυτή η υπόθεση ή με κάποιο τρόπο σας έχει οδηγήσει εκεί;

Εν μέρει είναι σωστή, αλλά και τι σημαίνει δημιουργικό επάγγελμα στην τελική; Γι’ αυτούς που η «δημιουργικότητα» είναι μες στην καθημερινότητά τους, και αυτή ακόμα παίρνει έναν διαδικαστικό χαρακτήρα, οπότε ναι.

Επομένως τι θεωρείτε εσείς δημιουργικότητα;

Δεν αντιμετωπίζω τη δημιουργικότητα, όπως νομίζω ότι την αντιμετωπίζει ο πολύς κόσμος. Σε μένα ήρθε σχεδόν χωρίς κάποιο προγραμματισμό στη ζωή μου και είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, είναι μια διαδικασία για μένα. Κάτι που κάποιος αντιλαμβάνεται ως δημιουργικό, ότι εγώ θα δημιουργήσω μια νέα εικόνα ή ένα νέο ήχο, ή θα δημιουργήσω ένα νέο κείμενο, για κάποιον που το κάνει καθημερινά δεν είναι.

Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι μέσα σας που θα το ονομάζατε ταλέντο ή κάποια παρόρμηση μέσα σας που σας οδήγησε να ακολουθήσετε αυτόν τον κλάδο;

Θα έλεγα όχι, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ταλαντούχο, υπάρχουν άλλα στοιχεία που με κάνουν ιδιαίτερο για να κάνω αυτού του είδους τη δουλειά. Πιστεύω ότι έχω πολύ αυξημένο το αίσθημα της ομαδικότητας, εκτιμώ πολύ την ομαδικότητα και μπορώ να λειτουργήσω ως καλό γρανάζι μιας μεγαλύτερης μηχανής,αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ απαραίτητο σε τέτοιου είδους ομάδες, δημιουργικές και μη και έτσι γίνεται.

Θα μεταφράσω αυτό που μου λέτε ως εξής, δεν αρκεί να έχεις μια καλή ιδέα, αλλά χρειάζεται και η ζύμωση με τις ιδέες άλλων ανθρώπων ώστε να παραχθεί ένα καλό αποτέλεσμα.

Ναι

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κι εσείς σαν άνθρωπος δεν έχετε κάποιες ιδέες ή κάποιες πρωτοβουλίες.

Όχι, φυσικά, απλά δε θεωρώ το επάγγελμά μας δημιουργικό επάγγελμα, ανήκουμε στον κλάδο της επικοινωνίας, κάνουμε σχεδιασμό επικοινωνίας. Ο κόσμος νομίζει ότι κάνεις brainstorming και σου ‘ρχονται φοβερές ιδέες στο μυαλό και είσαι τρομερός καλλιτέχνης, αλλά η πραγματικότητα και η καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική, υπάρχουν πολλές τεχνικές, πολλές μέθοδοι για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα, τις οποίες κατακτάς με το χρόνο, αποκτάς εμπειρία και σιγά σιγά χρησιμοποιείς για να καταφέρεις τον τελικό σου στόχο, ο οποίος είναι αυτός, ο σχεδιασμός της επικοινωνίας για τους πελάτες μας.

Θέλετε να μας δώσετε έναν ορισμό του τι θα πει επικοινωνία;

Η Beetroot, το γραφείο στο οποίο δουλεύω, δίνει δημιουργικές λύσεις σε τέτοια θέματα επικοινωνίας. Οι πελάτες μας ζητούν να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο φαίνονται και κινούνται στην αγορά, στον κόσμο.

Και στα σόσιαλ μίντια ίσως;

Εννοείται, και σ’ αυτά, όταν λέμε στην αγορά εννούμε σε όλα τα παρακλάδια, από την κάρτα τους, μέχρι τις ταμπέλες που θα έχουν στην αλυσίδα καταστημάτων τους, μέχρι την καμπάνια επικοινωνίας τους στα social media, μέχρι ένα promotional video, και όλες αυτές τις πάρα πάρα πολλές εφαρμογές που έχει η επικοινωνία. Το σύνολο αυτό το ονομάζω επικοινωνία.

Εσείς εργάζεστε σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα αυτής της αλυσίδας ή αυτό που κάνετε είναι συνολικό σε σχέση με κάποιον πελάτη;

Κάνω πάρα πολλά πράγματα στο γραφείο, παλιότερα σχεδίαζα πιο πολύ, ήμουν στο σχεδιαστικό τμήμα του γραφείου, αλλά τώρα έχω μεταφερθεί και σε άλλα όπως το digital marketing και το copywriting. H επικοινωνία έχει πολλά παρακλάδια και συνειδητοποίησα σιγά σιγά ότι μπορώ να καλύψω και άλλα πεδία και ότι είμαι καλύτερος σ’ αυτά.

Για να προχωρήσετε σ’ αυτά τα καινούρια αντικείμενα χρειαστήκατε κάποιες επιπλέον σπουδές ή βασιστήκατε στην εμπειρία σας;

Όχι, κατ’ αρχήν δεν έχω σπουδάσει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά πιστεύω ότι ο,τιδήποτε και να σπουδάσεις βοηθάει το αντικείμενο αυτό, γιατί σαν τομέας είναι χαοτικός, δεν υπάρχει γνώση την οποία στην πραγματικότητα δε χρειάζεσαι. Εγώ μπορεί να έχω σπουδάσει π.χ οικονομικά και να έρθει ένας πελάτης που ο τομέας του είναι τα οικονομικά και εγώ να πρέπει να έχω αυτή τη γνώση. Αλλά δεν έχω σπουδάσει κάτι παραπάνω.

Πότε καταλάβατε την κλίση σας στα δημιουργικά επαγγέλματα;

Πάντα ήμουν λίγο ανήσυχος σαν άτομο, αλλά δεν πιστεύω ότι υπήρχε πολύ έντονη φωτιά μέσα μου, απλά υπήρχε. Τώρα που το σκέφτομαι μετά από πολλά χρόνια, πάντα έκανα κάτι που έπεφτε μέσα στην κατηγορία της δημιουργικότητας, ποτέ δεν άφησα τον εαυτό μου να μην είναι ¨δημιουργικός»,αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό.

Θέλω να μιλήσουμε για την καθημερινότητά σας στο γραφείο, θεωρείτε ότι είναι πιεστική, χαλαρή πώς θα την περιγράφατε;

Το κλίμα στο γραφείο μας είναι χαλαρό και πολύ φιλικό και πολύ οικογενειακό, αλλά αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν είναι ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον, γιατί η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που πρέπει να κυνηγάμε συνεχώς τα deadlines, οπότε υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση και πάρα πολύ μεγάλο στρες. Είναι επίσης μέσα στη φύση της δουλειάς μας οι πελάτες να έρχονται στο γραφείο χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν ή τι χρειάζονται και εμείς να πρέπει να το δημιουργήσουμε ουσιαστικά από την αρχή, το οποίο είναι κατι δύσκολο.

Προφανώς πρεπει να υπάρχει βαθιά κατανόηση του ποιος ειναι αυτός ο πελάτης, τι πρεσβεύει…

Αυτό είναι και ένα από τα πολύ ευχάριστα της δουλειάς μας, με την έννοια ότι μας κρατάει σε εγρήγορση, το ότι πρέπει να είμαστε ή ότι πρέπει να έρθουμε με πολύ γρήγορο τρόπο σε επαφή με οποιονδήποτε τομέα, είτε αυτός είναι επιστήμη της θάλασσας, είτε είναι πολιτισμός ή τέχνη. Μπορεί να έρθει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και να μας ζητήσει να του σχεδιάσουμε μια ταυτότητα για το τμήμα της καθαριότητας. Οποιοδήποτε πεδίο πρέπει να καταφέρουμε να το κατακτήσουμε και να το παρουσιάσουμε με τρόπο ουσιαστικό για τον πελάτη μας.

Φαίνεται ότι αυτό δίνει και κάποιο ενδιαφέρον, το να ασχολείσαι με διαφορετικά αντικείμενα.

Είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει το ωράριό της όταν φεύγεις από το γραφείο,καλώς ή κακώς, ούτε ποτέ, ούτε οταν κοιμάσαι, γιατί είσαι μόνιμα σε μια αναζήτηση. Όταν δεις μια ωραία εφαρμογή, μια ωραία πινακίδα σκέφτεσαι πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η εφαρμογή ή η τεχνική στη δουλειά. Επίσης όταν βλέπεις κάτι πολύ όμορφο στη φύση, σκέφτεσαι ότι από τη στιγμή που είναι καλαίσθητο μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο στη δουλειά. Γενικά αυτό, γίνεται η ζωή σου, μια ατελείωτη παρατηρητικότητα. Γίνεσαι αναπόφευκτα πολύ παρατηρητικός με τα πάντα γύρω σου, γιατί τα πάντα μπορούν να γίνουνε το εργαλείο που θα χρειαστείς και πηγή έμπνευσης.

Θεωρείτε ότι η δουλειά σας σας προσφέρει ικανοποίηση σε προσωπικό επίπεδο και ποιες θεωρείτε ότι είναι η ανταμοιβές της δουλειά σας για εσάς;

Θεωρώ ότι μου προσφέρει, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο και μάλιστα εκτός αυτής της ομάδας , αυτή τη στιγμή αυτή η θέση που έχω και μάλιστα στο γραφείο το συγκεκριμένο, είμαι εγώ, με εκπροσωπεί πολύ πολύ προσωπικά.

Εκτός από τις επιρροές στην καθημερινή ζωή από τη φύση και τον κόσμο που μας περιβάλλει ακολουθείτε κάποιες συγκεκριμένες στάσεις στο design; Επιδιώκετε να ανήκετε σε κάποια συγκεκριμένη σχολή design;

Όχι, ούτε εγώ προσωπικά επιδιώκω, αλλά ούτε και είναι στην φιλοσοφία του γραφείου μας. Οι δουλειές μας δε μοιάζουν ούτε μεταξύ τους, οπότε νιώθουμε αρκετά ελεύθεροι να ανήκουμε κάθε φορά σε οποιοδήποτε ρεύμα επιθυμούμε. ‘Εχουμε επιρροές από τα πάντα, μας αρέσουν τα πάντα. Δεν ανήκουμε κάπου, οπότε αυτό είναι και ένα είδος απελευθέρωσης για μας.

Θα ήθελα να αναφερθούμε λίγο και στις βραβεύσεις που έχετε λάβει. Όταν λαμβάνετε κάποιο βραβείο βραβεύεστε ατομικά ή σαν εταιρεία;

Στη συγκεκριμένη ομάδα, βραβευόμαστε πάντα σαν εταιρεία και συμμετέχουμε ως εταιρεία και είναι στην φιλοσοφία μας ότι οποιοσδήποτες συμμετέχει στην ομάδα την περίοδο που εκτελείται και ολοκληρώνεται ένα έργο είναι μέρος του τελικού προϊόντος, από τη μαγείρισσα μας μέχρι αυτόν που θα στείλει τα τελικά αρχεία για την εκτύπωση των τελικών πόστερ. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε πολύ στην ιδέα της ομαδικότητας, ότι, άσχετα του πόσο καλοί είμαστε ατομικά, ομαδικά αλληλοσυμπληρωνόμαστε τέλεια, δηλαδή όσο καλύτερα γίνεται! Επίσης, είναι πολύ απαιτητική η διαδικασία των submissions στα βραβεία, είναι super stressful και μέρος της δουλειάς.

Πως αισθάνεστε όταν λαμβάνετε θετικά αποτελέσματα στους διαγωνισμούς;

Η ερώτηση αυτή είναι ωραία και έχει νόημα,γιατί όπως και τα βραβεία τα παίρνουμε όλοι μαζί και δεν έχει σημασία ποιος έχει εκτελέσει το μεγαλύτερο ποσοστό του έργου, γιατί για να εκτελέσει αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι υπόλοιποι έχουνε καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες. Για παράδειγμα είναι σημαντικό, όπως προανέφερα, το ότι και το φαγητό μας είναι έτοιμο,γιατί χωρίς αυτό δε γίνεται να λειτουργήσει το γραφείο και η ομάδα με σωστό τρόπο. Χαιρόμαστε πάρα πολύ οπωσδήποτε. Και η χαρά μας είναι μεγαλύτερη κατά την άποψή μου, γιατί η χαρά μοιράζεται στην ομάδα μας και πολλαπλασιάζεται.

Επομένως, εκτός από το επαγγελματικό επίτευγμα έχετε φτάσει σ’ ένα επίπεδο προσωπικών σχέσεων τόσο καλό ώστε να εκλείπουν οι ανταγωνισμοί.

Το γραφείο μας έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι δηλαδή έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις, σαν αδέλφια. Όπως όλες οι καταστάσεις και αυτή έχει τα καλά της και τα κακά της. Η σχέση αυτή έχει λειτουργήσει πολύ καλά γι’ αυτή τη συστάδα ανθρώπων.

Πείτε μας λιγο ποια είναι η σημαντικότερη διάκριση που έχετε λάβει; Δηλαδή για ποιο λόγο είναι σημαντική για σας;

Η σημαντικότερη διάκριση που έχει λάβει το γραφείο είναι το «Red Dot Αgency of the Υear» το 2011. Από κει και πέρα έχουμε κερδίσει πάρα πολλά βραβεία Red Dot. Έχω παρευρεθεί σε απονομές «Red Dot» στο Βερολίνο, στα βραβεία «European Design» στην Πορτογαλία, έχουμε πάρει αμέτρητα βραβεία στα «ΕΒΓΕ» και τα «ΕRMIS AWARDS” που είναι τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Δεν νιώθω τη βράβευση σαν τρομερό επίτευγμα, αυτό που νιώθω είναι η χαρά για την ομάδα μου. Πιο πολύ με ενδιαφέρουν οι καθημερινές νίκες, πάρα αυτό. Δηλαδή αν κερδίζονται οι καθημερινές μάχες αυτό έρχεται σχεδόν από μόνο του.

Όταν μιλάμε στο γραφείο για ομαδικότητα, αυτό που ο κόσμος δεν ξέρει ότι λειτουργεί πολύ σωστά και υπέρ μας δεν είναι οι επιτυχίες, αλλά οι αποτυχίες. Εκεί φαίνεται πόσο καλά λειτουργεί η ομάδα μας. Στη δουλειά αυτή υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση, γιατί αυτά που φτιάχνεις τα βλέπουν εκατομμύρια χιλιάδες, εκατομμύρια άτομα. Κάποιες φορές, κάποια από αυτά δεν πάνε καλά, δεν αρέσουν στον κόσμο, δεν καταφέρνεις να επικοινωνήσεις ούτε το σκοπό του πελάτη, ούτε αυτό που είχες στο μυαλό σου. Συμβαίνει. Όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ σκληρό και τα σχόλια που ακούς μπορεί να γίνουν σκληρά και απάνθρωπα, γιατί ο άλλος λέει απλά την άποψή του, δε σε γνωρίζει. Eίναι φοβερό το πόσο καλύτερα μπορεί να το χειριστεί αυτό μια ομάδα, παρά αν ήμουνα μόνος μου. Διαμοιράζεται αυτό το βάρος, όπως και η χαρά. Και αυτό είναι ένα από τα πολύ πολύ σημαντικά που όντως δε φαίνονται προς τα έξω.

Συνδυάζετε το αντικείμενό σας με άλλα είδη τέχνης; ‘Εχετε σχέση με άλλα είδη τέχνης μιλήστε μας γι’ αυτά.

Γνωρίζω μουσική- έχω κάνει contribute σε κάποια project, επειδή έχω γνώσεις μουσικής-, από μικρός σχεδίαζα και ζωγράφιζα, και έχω συμμετάσχει σε πολλά project σχεδιαστικά και ως illustrator. Έχω κάνει μια μελέτη και έχω κάποιες γνώσεις για την τυπογραφία και το χρησιμοποιώ και αυτό στη δουλειά μου. Έχω μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική.  Επίσης, ασχολούμαι με τη γυμναστική. Όλα αυτά στο μυαλό μου είναι μέρος της ανάγκης μου για έκφραση για μένα και μέρος της πορείας μου. Απλά δεν θέλω να συγκρίνω τον εαυτό μου με ανθρώπους που πράγματι ζουν με την τέχνη, είναι καλλιτέχνες και δεν νιώθουν τεχνίτες όπως εγώ.

Αν είχατε συγκρότημα πως θα ονομαζόταν;

Είχα συγκρότημα και ονομαζόταν «Τhe Αrmy of Landwhales»,  η στρατιά των επίγειων φαλαινών. Η μπάντα αυτή είχε ένα concept, επειδή όταν είμασταν πιο μικροί αισθανόμασταν πιο «περιθωριακοί», οι «παρίες», νιώθαμε ότι  συσπειρωνόμαστε μεταξύ μας, εμείς οι «weirdos», ήμασταν η στρατιά από αυτά τα περίεργα πλάσματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά είναι φανταστικά, μυθικά.

Τελευταία ερώτηση ποια είναι η άποψή σας για τις συνθήκες ζωής στην Θεσσαλονίκη; Θεωρείτε ότι είναι καλύτερες ή χειρότερες από πριν και γιατί;

Νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί. Μου αρέσει πάρα πολύ που ζω στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνο επειδή είναι η πόλη που μεγάλωσα, αλλά και επειδή πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής που μπορεί να μας προσφέρει είναι ανεκτίμητη. Ο συνδυασμός του τρόπου ζωής των Ελλήνων και των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, του γεωγραφικού μέρους, του καιρού, του φαγητού και όλου του τρόπου ζωής πιστεύω ότι είναι ανεκτίμητος. Πρέπει να το θυμίζουμε αυτό λίγο στον εαυτό μας, ότι είμαστε πολύ πλούσιοι στην πραγματικότητα που έτυχε να ζούμε σ’ αυτό το μέρος, να είμαστε χαρούμενοι και να προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.


Η εικόνα που παρουσιάζετε είναι κάπως ιδανική. Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην πόλη;

Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, απλά πρέπει να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε σε αφθονία αγαθά που σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα. Σ’ αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε για να προχωρήσουμε και για να έχουμε υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Δυσκολίες έχουν όλοι, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις πόλεις. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να μην κυνηγάμε την ουρά μας, να μην αυτομαστιγωνόμαστε, να προσπαθήσουμε για το καλύτερο και να προχωράμε χαρούμενοι.

Ευχαριστούμε πολύ!

Comments are closed.