Συνέντευξη με μια σχεδιάστρια μόδας – Κρίστυ Αργυροπούλου

Λεπτοκαρυά
Το κούρεμα
6 Φεβρουαρίου 2019
Άγιος Βαλεντίνος 2019
14 Φεβρουαρίου 2019
10 Φεβρουαρίου 2019
Κρίστυ Αργυροπούλου

To GirlTalk θέλοντας να παρουσιάσει νέους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει μια σειρά συνεντεύξεων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να μιλήσουμε για το έργο τους. Σήμερα στη στήλη Ομορφιά και Στυλ φιλοξενούμε την Κρίστυ Αργυροπούλου, νέα σχεδιάστρια της Θεσσαλονίκης, η οποία θα μας μιλήσει για τη δουλειά της στο χώρο της μόδας.

Καλησπέρα, κυρία Αργυροπούλου και ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο site μας GirlTalk.gr. Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τον εαυτό σας πρώτα για να καταλάβουμε καλύτερα και να σας γνωρίσουμε σαν πρόσωπο. Κατ’ αρχάς, εσείς έχετε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και ζείτε εδώ;
Ναι, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, οι γιαγιάδες μου ήταν εδώ Θεσσαλονικές.

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τις σπουδές σας; Τι έχετε σπουδάσει;
Η πρώτη μου σχολή είναι μηχανικός βιομηχανικού σχεδιασμού, το λεγόμενο industrial design, είμαι δηλαδή σχεδιάστρια. Μετά τελείωσα μια σχολή διακόσμησης και ταυτόχρονα μια άλλη σχολή, σχεδιασμό πατρόν. Αυτά έχω σπουδάσει, ετοιμάζεται και κάτι άλλο…

Για ποιο λόγο διαλέξατε αυτές τις σπουδές; Είχατε στο μυαλό σας να ασχοληθείτε με το σχέδιο εξαρχής, από μικρή ηλικία;
Να σας πω ότι όταν μιλάμε για τα παιδικά μου χρόνια το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι στο νηπιαγωγείο μονίμως τα παιδάκια βγαίναν έξω διάλειμμα κι εμένα η δασκάλα με έβαζε πάντα να ζωγραφίζω τα σκηνικά από τα κουκλοθέατρα που μας παίζανε. Ζωγράφιζα γενικά πολύ, μου άρεσε και δυστυχώς δεν ανήκα στα παιδάκια που στα δεκαοχτώ τους ξέρανε τι θέλουν και δεν ήξερα τι θέλω. Δεν ήξερα! Και να σας πω νομίζω ότι κατά τύχη έχει γίνει όλο αυτό. Δεν ήξερα τι επάγγελμα ήθελα να ακολουθήσω, έδωσα εξετάσεις, πέρασα σ’ αυτή τη σχολή και νομίζω όλα τα υπόλοιπα ήρθανε μέσω συγκυριών πιστεύω.

Θεωρείτε ότι το οικογενειακό σας περιβάλλον σας έχει επηρεάσει στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με το σχέδιο μόδας;
Ναι, κοιτάξτε, δεν ξέρω αν θα με πιστέψετε, έχω μεγαλώσει μέσα στις κλωστές και τα υφάσματα, οι γονείς μου έχουν βιοτεχνία με κουρτίνες, βέβαια, αλλά επειδή έβλεπα τους γονείς μου να σηκώνονται από τη μηχανή μόνο για να πάνε για ύπνο, δούλευαν πάρα πολύ, δε ήθελα με τίποτα να είμαι πάνω από μια μηχανή. Και δεν ξέρω πώς τα έχει φέρει έτσι η ζωή, πραγματικά. Δεν ξέρω αν με έχει επηρεάσει όλο αυτό, τι να σας πω, εσείς θα μου πείτε.

Θέλατε να το αποφύγετε, αλλά μάλλον σας τράβηξε.
Επίσης ήθελα να πω, δεν ξέρω αν είναι μέσα στις ερωτήσεις σας, μέσα από όλο αυτό κατάλαβα ότι είναι κάτι άμα το έχεις, γιατί δε μου έχει μάθει κανένας να γαζώνω, κάθισα σε μια μηχανή και γάζωσα, χωρίς να μου έχει δείξει ποτέ κανείς.

Επομένως είχατε μια κλίση σ’ αυτόν τον τομέα και λόγω οικογενειακού περιβάλλοντος. Θεωρείτε ότι η σχέση σας με την παράδοση σας έχει επηρεάσει στη δουλειά σας;
Στη δουλειά μου δεν ξέρω, αν και μου αρέσουν πάρα πολύ οι παραδοσιακές φορεσιές. Μπορεί στο μέλλον, θα δω πώς θα το κανω, να ασχοληθώ με το σχεδιασμό κουστουμιών.

Συνεπώς είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό σας σαν ιδέα, απλά δεν έχει γίνει πράξη ακόμα.
Ναι, θα δω τώρα, βεβαια έχω ψάξει και μεταπτυχιακά εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα πάνω στη μόδα.

Στη μόδα ή στην παραδοσιακή φορεσιά;
Για το σχεδιασμό κουστουμιών, δεν υπάρχει κάτι, θα δω.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;
Από μια άλλη εποχή, γιατί πάντα πίστευα ότι έχω γεννηθεί σε λάθος εποχή, και στεναχωριέμαι πάρα πολύ γι’ αυτό, γιατί και η νοοτροπία μου και όλα δεν ταιριάζουν με αυτήν την εποχή μας και με κάποιο τρόπο νομίζω ότι προσπαθώ να ξεφύγω από όλο αυτό και ίσως βγαίνει στα ρούχα μου, οπότε από κάθε τι παλιό θα σας πω.

Υπάρχει κάποιος σχεδιαστής του εξωτερικού τον οποίο θεωρείτε πρότυπό σας και για ποιο λόγο;
Εν ζωή, δε θα ήθελα να πω.

Πείτε μας τότε κάποιον που δε βρίσκεται στη ζωή.
Η αγαπημένη μου είναι η Σανέλ γιατί όντας τόσο απλή κατάφερε να αλλάξει τη μόδα της τότε εποχής!! Γιατί κατάφερε πάρα πολλά χωρίς να βασίζεται σε άλλους και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ!! Να προσπαθείς και στο τέλος να τα καταφέρνεις μόνος σου!! Γι αυτό και την θαυμάζω πάρα πολύ!!

Πείτε μας λίγο, σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα ρούχα σας;
Στις κοπέλες που έχουν γούστο, που δεν υπάρχει στη σημερινή εποχή αυτό, πολύ λίγες κοπέλες έχουν, που έχουν μια άλλη κλάση, συγγνώμη αν ακούγεται κάπως, αλλά είναι η αλήθεια.

Θεωρείτε το σωματότυπο μιας κοπέλας απαγορευτικό για να απευθυνθεί σε κάποιον σχεδιαστή;
Δε με ενδιαφέρουν οι άλλοι σχεδιαστές (γελώντας), εγώ τα ρούχα που κάνω είναι για όλες τις κοπέλες, το θεωρώ πολύ ρατσιστικό αυτό που λένε plus size μοντέλα και μόδα για παχουλές, και απορώ πώς οι κοπέλες με παραπάνω κιλά μπαίνουν για να ψωνίσουν από αυτά τα μαγαζιά, τα ρούχα είναι για όλους τους ανθρώπους, δηλαδή ο άνθρωπος που έχει παραπάνω κιλά δεν έχει γούστο ή δεν ξέρει να ντυθεί; Ίσα-ίσα οι κοπέλες με παραπάνω κιλά αν δείτε τριγύρω είναι πάρα πολύ καλοντυμένες.

Πείτε μας ποια είναι τα χρώματα που θα πρέπει να προτιμήσουμε αυτή τη σεζόν;
Θα σας πω ότι δεν ακολουθώ ποτέ τη μόδα!! Φοράω ό,τι θέλω κι αυτό να κάνετε κι εσείς!! Δεν έχω να απαντήσω κάτι σ’ αυτό. Φοράω ό,τι μου αρέσει!! Ό,τι θεωρώ πως μου ταιριάζει!! Θέλω να πω και κάτι πάνω σε αυτό.. Όσον αφορά το μαύρο..Δεν αδυνατίζει, κορίτσια!! Οπότε οι κοπέλες με παραπάνω κιλά μπορείτε να φοράτε ό,τι χρώμα θέλετε.

Γιατί θα μας λέγατε να προτιμήσουμε έναν σχεδιαστή από ένα ρούχο από κατάστημα;

Θα σας πω πως πριν ασχοληθώ με όλο αυτό καταρχάς δεν έβρισκα ποτέ αυτό που ήθελα να φορέσω στις βιτρίνες!! Δεν μου αρέσει να βγαίνω έξω και οι εφτά στις δέκα κοπέλες να φοράνε το ίδιο ρούχο!! Πραγματικά το ίδιο από το ίδιο μαγαζί!! Και ναι καταλαβαίνω πως το χειροποίητο είναι ίσως πιο ακριβό για την εποχή μας.. Αλλά θα προτιμήσω να πάρω ένα φόρεμα κομμένο και ραμμένο επάνω μου παρά τέσσερα από μια αλυσίδα καταστημάτων.. που δε θα μου στρώσουν καλά, θα τα φοράνε άλλες τόσες κοπέλες και όταν τα πλύνω θα φύγει το χρώμα τους, γιατί αυτό θα συμβεί!!

Στο ίδιο θέμα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις Θεσσαλονικιές στην απόφασή τους να αποκτήσουν μια δημιουργία στα μέτρα τους; Θέλουν να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους ένα ρούχο σχεδιαστή ή δυσκολεύονται σήμερα;
Νομίζω ότι οι κοπέλες που και πριν την κρίση και μετά θα ήθελαν να κάνουν ένα χειροποίητο θα το κάνουν, δεν έχουν ανέβει κιόλας οι τιμές σ’ αυτά πιστεύω, μια κοπέλα, κι ενας άντρας- γιατί φτιάχνουν και οι άντρες κουστούμια- θα δώσει χρήματα, το ξέρω αυτό. Μα και δεν κάνεις ένα χειροποίητο ρούχο για να πας στη σχολή ή για έναν καφέ, το κάνεις για να πας κάπου καλά, και στις βιτρίνες δεν υπάρχουν και τόσο καλά ρούχα, οπότε πιστεύω πως, ναι, θα το κάνουν.

Παρακολουθούμε ότι έχετε ήδη λάβει αναγνώριση στο χώρο σας με τη συμμετοχή σας στις εκθέσεις «Μύθοι της Μόδας» που διοργανώθηκε από το Thessaloniki International Film Festival στο λιμάνι, όπως επίσης και στην έκθεση «Sur Mesure, έλληνες σχεδιαστές εμπνέονται από τη γαλλική μόδα και δημιουργούν». Πόσο σημαντικό είναι για ένα δημιουργό να λαβαίνει αναγνώριση για κάποιο έργο του;
Πολύ σημαντικό, γιατί γνωρίζεις σχεδιαστές που είτε δεν τους ήξερες καθόλου πριν, είτε τους είχες απλά ακουστά και μπορεί να τους είχες κάπως στο μυαλό σου, ενώ – και χαίρομαι πάρα πολύ γι αυτό- είναι πολύ απλοί άνθρωποι, δηλαδή μέσα από αυτές τις εκθέσεις γνώρισα πολλούς σχεδιαστές και χάρηκα πάρα πολύ, μου είπαν πάρα πολύ καλά λόγια χωρίς καν να με ξέρουν, είναι πολύ σημαντικό, γιατί από εκεί που σε ξέρουν μόνο οι φίλοι σου αρχίζεις και γίνεσαι γνωστός, και χαίρομαι που γίνονται τέτοια πράγματα στη Θεσσαλονίκη και μακάρι να συμμετέχω και σε άλλες εκθέσεις.

Και μια τελευταία ερώτηση. Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στη δουλειά σας, το ταλέντο ή την τεχνική;
Πιστεύω ότι άμα έχεις ταλέντο,που δεν το πίστευα παλιά, μέσα από όλα αυτά το κατάλαβα, στο τέλος αυτό που θέλεις να κάνεις το καταφέρνεις, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, κάποια με πιο εύκολο τρόπο και κάποια αν προσπαθήσεις λίγο παραπάνω, οπότε το ταλέντο μετράει πάρα πολύ και δεν αποκτιέται αυτό, είναι αν το εχεις μέσα σου και πόσο πολύ το θέλεις να κάνεις κάτι.
-Σας ευχαριστώ πολύ

Τη δουλειά της κυρίας Αργυροπούλου μπορείτε να βρείτε αν επισκεφτείτε τη σελίδα της https://www.facebook.com/ChristyArgyropoulouDesign/

Comments are closed.