Όσο υπάρχει η Τούμπα

Σαμπουάν
Πώς διάλεξα σαμπουάν
18 Δεκεμβρίου 2018
Κρίσεις πανικού
Λίγα λόγια για τις κρίσεις πανικού
6 Ιανουαρίου 2019
Όσο υπάρχει η Τούμπα

Τι σημαίνει τούμπα;

Τούμπα σημαίνει τύμβος, είναι ένας λόφος γης που σχηματίστηκε λόγω της ύπαρξης ταφικού-ών μνημείων στο εσωτερικό του. Στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, στα όρια με την Τριανδρία υπάρχει αρχαιολογική ανασκαφή υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η αρχαιολογική της σημασία είναι τεράστια καθώς πιστοποιεί ότι υπήρχε οικισμός στην περιοχή ήδη από την εποχή του Χαλκού ( 2050-1650 π.Χ ), ενώ η κατοίκηση συνεχίζεται και στην εποχή του σιδήρου ( 1050-750 π.Χ. ) και  εν συνεχεία στην αρχαϊκή εποχή. Οι αρχαιολόγοι μας επισημαίνουν ότι η θέση αυτή εγκαταλείπεται όταν ιδρύεται η Θεσσαλονίκη μας το 315 π.Χ και ο πληθυσμός μετακινείται προς τη θάλασσα.

Τούμπα και πρόσφυγες

Στα νεότερα χρόνια η Τούμπα είναι γνωστή λόγω της σύνδεσής της με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που την αποίκησαν στην περίοδο γύρω από το 1922, όταν εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και να μετοικήσουν στη μητέρα πατρίδα. Το ίδιο βέβαια υποχρεώθηκαν να κάνουν και οι Τούρκοι που κατοικούσαν εδώ, με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Μεγάλος πόλεμος, διπλός ξεριζωμός. Στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, στο όριο της Άνω με την Κάτω Τούμπα, εκεί που βρίσκεται το Δημοτικό Κολυμβητήριο, μπροστά από την Αγία Βαρβάρα, συναντάμε και μια μεγάλη πλατεία, του Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, όπου στις μεγάλες γιορτές και αργίες μας φιλοξενούνται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΠΑΟΚ

Μέρος της κουλτούρας των κατοίκων της Τούμπας είναι η ενασχόληση με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα δεσπόζει το Στάδιο ΠΑΟΚ, το οποίο χτίστηκε με τη συνεισφορά των φιλάθλων της ομάδας σε χρήμα, μέσω του Λαχείου υπέρ ανεγέρσεως του νέου σταδίου του ΠΑΟΚ και σε εργασία, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση του γηπέδου. Η ομάδα έχει τις ρίζες της στους Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες του 1922 και ξεκινάει από πρωτοβουλία της «Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης» που επιθυμεί να υπάρξει ιστορική συνέχεια στις αθλητικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στην Κωνσταντινούπολη πριν την καταστροφή. Ο ΠΑΟΚ συστήνεται επίσημα στις 20 Απριλίου 1926 με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τη σημερινή ημέρα, υπάρχει ένθερμη υποστήριξη της ομάδας κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και μια έντονη κινητικότητα τις ημέρες που γίνονται παιχνίδια στο γήπεδο. Ευρέως διαδεδομένο είναι και το κοκτέιλ «Τούμπα λίμπρε» για τους μυημένους…

Τούμπα – μια εμπορική συνοικία

Η Τούμπα, και η Άνω και η Κάτω, έχει σταθερή εμπορική κίνηση, με σειρά μαγαζιών που σχετίζονται με την ένδυση, την υπόδηση και την εστίαση. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τις οδούς Λαμπράκη και Ανατολικής Θράκης. Η θλίψη του να βλέπεις ένα περιορισμένο αριθμό μαγαζιών να κλείνουν λόγω κρίσης μετριάζεται από το γεγονός ότι γίνονται συνέχεια προσπάθειες να αντικατασταθούν με νέα και ταυτόχρονα ότι κάποιοι παλιοί μαγαζάτορες έχουν γερές ρίζες στην τοπική αγορά, ώστε να διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις με την πελατεία και τα μαγαζιά τους διαρκώς γεμάτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Τούμπα δε μένεις ποτέ μόνος, ούτε Χριστούγεννα, ούτε Δεκαπενταύγουστο. Πάντα θα βρεις ανοιχτό ένα από τα φημισμένα γυράδικα ή σουβλατζίδικα, τα μπουγατσατζίδικα και κάποια από τις μοντέρνες αλυσίδες καφέ. Καταλαβαίνετε ότι στην Τούμπα είναι δύσκολο να κρατήσεις σιλουέτα, εκτός αν γραφτείς σε κάποιο από τα αρκετά γυμναστήρια ή χορευτικά συγκροτήματα.

Άρωμα Τούμπας

H Τούμπα έχει πολλούς παλιούς κατοίκους, που όπως καταλάβατε ήρθαν από μέρη που οι ντόπιοι δεν πολυξέρουν, όπως η Χηλή (ναι με ήτα), η Νικομήδεια, η Άγκυρα. Κυρίες της παλιάς εποχής, ανατολίτισσες κιμπάρισσες που κρατάνε τα σπίτια τους σε τάξη σαν βιτρίνες μαγαζιών και φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού για να κεράσουν τις φιλενάδες τους, συνοδεύοντας τις ιστορίες τους από τους πρόσφυγες, τις μανάδες τους, την κατοχή, την περίοδο της ευημερίας για να φτάσουν να διαβάζουν στις εφημερίδες τη σημερινή κατάντια μιας χώρας. Έχει παλιούς αγωνιστές της αριστεράς που διηγούνται πώς έσπαζαν τις πέτρες στη Μακρόνησο και πώς επέζησαν για να τα διηγηθούν. Η Τούμπα έχει τα ονόματα των δρόμων της προσφυγιάς, Μικράς Ασίας, Βοσπόρου, Δαρδανελλίων, Καλλιπόλεως, Βιζύης. Έχει τα ονόματα ηρώων της επανάστασης, του Μπότσαρη και του Κανάρη, και σύγχρονων, όπως του Λαμπράκη. Έχει τον Άγιο Θεράποντα που δε χωράς να μπεις το Πάσχα και το Πάρκο Νίκου Παπάζογλου, γιατί όλοι οι καλοί φεύγουνε νωρίς.

Η Τούμπα έχει τη ζεστασιά των λαϊκών συνοικιών, πολλούς κατοίκους, πολλά αυτοκίνητα, πολλή ζωή και περιμένει, όπως κι εσείς, καθημερινά το μέλλον με αγωνία και μια ελπίδα για ιστορική συνέχεια.

Το άρθρο βάσισε τις πληροφορίες του στις ακόλουθες πηγές:

http://toumba.web.auth.gr/-/index.php/el/
https://www.paokfc.gr/istoria/chronologio/afieroma/

Comments are closed.