ελαιόλαδο
Ένα κοινό μυστικό ομορφιάς- Το ελαιόλαδο
24 Φεβρουαρίου 2019
κολοκυθόπιτα
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
28 Φεβρουαρίου 2019
Green book - oscars 2019

And the Oscar goes to…

Την Κυριακή έλαβαν χώρα τα βραβεία Oscar. Μία γιορτή του κινηματογράφου, με τη λάμψη του Χόλιγουντ, που μόνο οι Αμερικάνοι μπορούν να ανάγουν σε ορόσημο. Μπορεί να τους κοροϊδεύουμε αλλά έχουν ταλέντο στο να αναδεικνύουν μία τελετή και από κάτι απλό να γίνεται υπερθέαμα.

Εκτός των άλλων, πολλών βραβείων που δόθηκαν, το όσκαρ καλύτερης ταινίας κατέκτησε η ταινία «Green Book». Ήταν μία έκπληξη για μένα, λόγω προγνωστικών. Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω όλες τις υποψήφιες ταινίες αλλά αυτή την είδα. Δεν την είδα απλά, την παρακολούθησα, με αφοσίωση, μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Που και που μας πιάνει και βλέπουμε πολλές ταινίες. Μετά από απανωτά σκαμπίλια, γιατί ό,τι κι αν είδαμε, ήταν κατά τη γνώμη μου, επιεικώς μετριότατο, αποφασίζουμε να δούμε το «Green Book». Μπορώ να πω ότι με κέρδισε. Την παρακολούθησα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αν περιμένετε να δείτε κάτι εντυπωσιακό, με χολιγουντιανή λάμψη ή με υπερβολικά εφέ θα απογοητευτείτε. Δεν πρόκειται για ταινία δράσης αλλά για μία ταινία που σκοπό έχει να αφυπνίσει, να ανοίξει τα μάτια σε όσους εθελοτυφλούν μπροστά στο ρατσιμό. Αν και διαδραματίζεται το έτος 1962 είναι αρκετά επίκαιρη.

Η ταινία είναι βιογραφική, με λίγη κωμωδία και λίγο δράμα. Οι ερμηνείες είναι φανταστικές. Τον Viggo Mortensen τον ήξερα και τον ξέρετε κι εσείς. Έχει παίξει σε πολλές ταινίες και σε αυτή που τον θυμάστε σίγουρα είναι «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» όπου υποδυόταν τον Aragorn. Ο Mahershala Ali έχει συμμετάσχει κι αυτός σε αρκετές ταινίες και σειρές αλλά δυστυχώς δεν τον είχα προσέξει. Ήταν πολύ καλός!

Περίληψη

Ο Viggo Mortensen υποδύεται τον Toni Lip. Ο Toni είναι ένας σκληρός πορτιέρης σε ένα κλαμπ. Είναι σκληρός αλλά όχι οξύθυμος. Προσπαθεί πρώτα να λύσει τις διαφορές με πιο κόσμιους τρόπους και όχι με το ξύλο. Ωστόσο, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Το κλαμπ όμως κλείνει για να ανακαινιστεί και βγαίνει στην αγορά εργασίας. Οι γνωριμίες του με τη μαφία του προτείνουν δουλειές που δεν τον ενδιαφέρουν.

Ο Don Shirley, που τον υποδείεται ο Mahershala Ali, είναι ένας πιανίστας κλασικής μουσικής, εξαιρετικός στο είδος του και πολύ αναγνωρισμένος στον καλό κόσμο. Είναι γνωστός ως ο Doctor. Ο Don αποφασίζει να κάνει μία περιοδεία, με διάρκεια 2 μήνες, στις πολιτείες του Νότου. Ο ρατσισμός είναι ιδιαίτερα έντονος στις συγκεκριμένες περιοχές, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ο Doctor έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να τα καταφέρει. Για να καταφέρει όμως να ολοκληρώσει την περιοδεία αυτή χρειάζεται βοήθεια. Χρειάζεται έναν λευκό να τον συνοδεύει και να τον προστατεύει, να τον βοηθάει στην καθημερινότητά του (φαγητό, ντύσιμο κ.λπ) αλλά και να μπορεί να επιλύει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Για να βρει τον κατάλληλο για αυτή τη δουλειά παίρνει συνεντεύξεις από πολλούς υποψηφίους.

Ο Toni ενημερώνεται από ένα γνωστό του ότι ένας Doctor(γιατρός νομίζει) χρειάζεται έναν οδηγό. Πηγαίνει στη συνέντευξη και εντυπωσιάζεται από το σπίτι του Don. Βαριά έπιπλα και σπάνια αντικείμενα από όλο τον κόσμο διακοσμούν το σαλόνι. Όταν του εξηγεί τη δουλειά που θα πρέπει να κάνει, δε δέχεται αμέσως. Ζητάει περισσότερα χρήματα και θέτει τους δικούς του όρους. Ο Don βλέπει όλους τους υποψήφιους αλλά με την παρότρυνση ενός γνωστού του καταλήγει στον Toni. Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι στο Νότο.

Το πρώτο πράγμα που παίρνει ο Toni πριν από το ταξίδι είναι ένα πράσινο βιβλιαράκι. Το βιβλίο αυτό είναι ένας τουριστικός οδηγός με εστιατόρια και καταλύματα, για αφροαμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Toni είναι άξεστος. Δεν έχει μάθει να φέρεται με λεπτότητα, του αρέσει ο τζόγος. Ο Don από την άλλη είναι πολύ μορφωμένος και με τρόπους. Ο ένας εντυπωσιάζει τον άλλο με τη συμπεριφορά του, όχι πάντα θετικά. Το ταξίδι αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση αλλά και οι δύο πρωταγωνιστές θέλουν να ολοκληρώσουν το στόχο, ο Toni για τα χρήματα και ο Don γιατί ενώ έχει κληθεί να παρουσιάσει το μουσικό του ταλέντο στο Λευκό Οίκο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός στο Νότο, γιατί πολύ απλά έχει σκούρο δέρμα!

Το ταξίδι των δύο ανδρών είναι μία εμπειρία ζωής και για τους δύο. Ένα μάθημα που λίγοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν. Από αυτές όμως τις συγκυρίες το αποτέλεσμα είναι μία δυνατή φιλία μεταξύ του Don και της οικογένειας του Toni.

Η ταινία ήταν απολαυστική και μπορώ να πω ότι άνετα θα την ξανάβλεπα, αυτό για μένα λέει πολλά. Δείτε την και μοιραστείτε μαζί μου την εμπειρία σας!

Πηγή: Εγώ που την είδα

Comments are closed.