Ο βασιλιάς που δεν έπινε κρασί

Ταινίες προσεχώς 28/02/2018
Ταινίες προσεχώς 28/02/2019
23 Φεβρουαρίου 2019
ελαιόλαδο
Ένα κοινό μυστικό ομορφιάς- Το ελαιόλαδο
24 Φεβρουαρίου 2019
Ο βασιλιάς ήλιος

Δοσμένος από το Θεό-Ήλιο

Μια φορά κι έναν καιρό, την εποχή που ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε βασίλεια, ήταν ένας βασιλιάς, που το όνομά του σήμαινε «δοσμένος από το Θεό-Ήλιο». Μάλιστα δεν ήταν ο μοναδικός, αλλά ήταν ο τελευταίος μιας μακράς σειράς διαδόχων του βασιλείου που έφεραν αυτό το όνομα, ενώ εστεμμένοι με αυτό το όνομα κυβερνούσαν και άλλα βασίλεια μακριά απ’ αυτό.

Κάποια επικίνδυνα τεχνάσματα

Ο βασιλιάς μας ήταν Πέρσης από την πατρική γραμμή, αλλά είχε ελληνικές ρίζες από τη μητρική. Μάλιστα είχε αποκτήσει την ελληνική παιδεία και φρόντισε να την επιβάλλει στο βασίλειό του. Βέβαια, εκτός από τις ειρηνικές ασχολίες, την παιδεία, τον πολιτισμό και το εμπόριο, ήταν την εποχή εκείνη πολύ συνηθισμένοι και οι πόλεμοι. Στις αυλές των βασιλέων έδιναν και έπαιρναν οι δολοπλοκίες που είχαν στόχο να θέσουν τους διαδόχους του θρόνου εκποδών, ώστε κάποιος άλλος να πάρει τη θέση τους.

Ο βασιλιάς μας, λοιπόν, για να γλιτώσει από μια συνωμοσία εναντίον του, στην οποία μάλιστα λέγεται ότι συμμετείχε η ίδια του η μητέρα, κατέφυγε στα βουνά της χώρας του. Κάποτε γύρισε πίσω στην αυλή για να βασιλέψει, αλλά ο φόβος για τη ζωή του τον συνόδευε πάντα. Έτσι άκουσε τη συμβουλή του γιατρού του και τις καθημερινές δεν έπινε κρασί, αλλά μικροποσότητες δηλητήριο! Το έκανε αυτό για να συνηθίσει τον οργανισμό του και να πάθει ανοσία, ώστε αν ποτέ του ρίξουν δηλητήριο στην πραγματικότητα, αυτό να μην επενεργήσει πάνω του.

Ένας γενναίος πολεμιστής

Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν στους πολέμους. Τω καιρώ εκείνω υπήρχαν πολλά βασίλεια, αλλά και μια μεγάλη αυτοκρατορία στην περιοχή, έτσι υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα γίνει πιο ισχυρός, θα αποκτήσει τα περισσότερα εδάφη της αυτοκρατορίας και θα επιβληθεί στους υπολοίπους. Όσο λοιπόν ο βασιλιάς μας πολεμούσε, κινδύνευσε να δολοφονηθεί από τον άσπονδο φίλο του, πληροφορήθηκε όμως την απόπειρα εναντίον του από ένα μήνυμα στο έδαφος χαραγμένο με σπαθί που του έλεγε να φύγει για να σωθεί. Για ακόμα μια φορά ο βασιλιάς μας γλίτωσε τη ζωή του.

Πολέμησε πολύ και κατάφερε να ισχυροποιήσει το βασίλειό του στην περιοχή, όμως μετά από μακρά σειρά πολέμων κατά της μεγάλης αυτοκρατορίας βρέθηκε ητημμένος. Όταν έχασε, διωκόμενος από τους εχθρούς του θέλησε να αυτοκτονήσει. Δεν μπορούσε όμως να τον βλάψει το δηλητήριο, γι’ αυτό και ζήτησε από τον υπασπιστή του να τον σκοτώσει.

Μια αληθινή ιστορία

Αυτός ήταν ο Μιθριδάτης ο ΣΤ’ ο Ευπάτωρ, ο βασιλιάς του Πόντου, που εξασκήθηκε στο μιθριδατισμό, που διέφυγε από τις δολοπλοκίες της οικογένειάς του και σώθηκε από τη σκευωρία του φίλου του, του Αντίγονου του Μονόφθαλμου από το γιο του τελευταίου, το Δημήτριο που είχε πάρει όρκο σιωπής, αλλά όχι γραφής, για να χάσει τελικά στους μιθριδατικούς πολέμους από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να πεθάνει από το χέρι του υπασπιστή του.

Comments are closed.