Ο θάνατος του Μίνωα

Σπιτικές συνταγές ομορφιάς
Σπιτικές συνταγές ομορφιάς
15 Μαΐου 2019
Η Αφροδίτη και το μήλο
4 Ιουνίου 2020

Μυστήρια της Κρήτης

Στην Κρήτη στεριά και θάλασσα παλεύουν κάτω από τον έναστρο ουρανό και γεννούν βασιλείς, οι θεοί αναμιγνύονται σε παιχνίδια εξουσίας και οι άνθρωποι μηχανεύονται τέχνες για να τιθασεύσουν τη φύση. Όταν όμως οι θνητοί μπερδεύονται με τους θεούς, γεννιούνται τέρατα που τρώνε τα παιδιά των ανθρώπων.

Μια βασιλική γενιά

Μέσα στην τρικυμία της Ανατολικής Μεσογείου η Τηλέφασσα γέννησε την Ευρώπη και η Ευρώπη γέννησε το Μίνωα, το Ραδάμανθυ και το Σαρπηδώνα.  Ο Μίνωας παντρεύτηκε την Πασιφάη και γέννησε τέσσερα παιδιά και τέσσερα κορίτσια.

Λευκός ταύρος ή μαύρος ταύρος;

Ο Μίνωας επικράτησε ανάμεσα στα αδέρφια για την κυριαρχία της Κρήτης χάρη σ’ έναν άσπρο ταύρο που αναδύθηκε από τη θάλασσα. Όμως αντί για το λευκό ταύρο, ο Μίνωας θυσίασε στον Ποσειδώνα έναν άσχημο ταύρο. Τελικά, και ο Ποσειδώνας θύμωσε και η Πασιφάη ερωτεύτηκε τον ταύρο.

Ένα αιμοβόρο τέρας

Από τον έρωτα της Πασιφάης με τον ταύρο γεννήθηκε ο Μινώταυρος, μισός ταύρος και μισός άνθρωπος που έπρεπε να χορταίνει την πείνα του με αίμα ανθρώπου. Ο Μινώταυρος ζούσε στον δαιδαλώδη Λαβύρινθο, στον οποίο μπορούσε κάποιος να μπει, αλλά όχι να βγει.

Τι γύρευες στην Αθήνα, ω Κρης;!

Ένας από τους γιους του Μίνωα ήταν ο Ανδρόγεος που συμμετείχε στα Παναθήναια και νίκησε. Ο Αιγέας, βασιλιάς των Αθηναίων, του ζήτησε τότε να σκοτώσει τον ταύρο του Μαραθώνα, αλλά αντί γι’ αυτό, σκότωσε ο ταύρος τον Κρήτα πρίγκηπα. Ο Μίνωας για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του επιτέθηκε με το στόλο του τους στους Αθηναίους, όμως η πολιορκία ήταν ατελέσφορη. Τότε οι θεοί έστειλαν λοιμό στην Αθήνα που μόνο οι όροι του Μίνωα μπορούσαν να σταματήσουν. Ζήτησε λοιπόν ο Κρης βασιλιάς να στέλνονται εφτά αγόρια και εφτά κορίτσια των Αθηναίων κάθε εννιά χρόνια στην Κρήτη για να φαγώνονται από το Μινώταυρο και έλυσε την πολιορκία.

Ένα κουβάρι έχει τη λύση

Μια από τις χρονιές της θυσίας των Αθηναίων, ο Θησέας, γιος του Αιγέα, συμμετείχε κρυφά στην αποστολή στην Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει το Μινώταυρο. Για να καταφέρει να βγει από το λαβύρινθο χρησιμοποίησε τη βοήθεια της κόρης του Μίνωα, Αριάδνης  και -ξετυλίγοντας το μίτο της, δηλαδή ένα κουβάρι- κατάφερε να βγει από το λαβύρινθο και από την Κρήτη. Ο Θησέας πήρε μαζί του την Αριάδνη φεύγοντας, την εγκατέλειψε όμως αργότερα στη Νάξο.

Τι σχέση έχει η επιστήμη με τους θεούς;

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η επιστήμη σκότωσε το Μίνωα.  Ο Δαίδαλος, περιώνυμος μηχανικός εξόριστος από την Αθήνα στην Κρήτη, κρυβόταν πίσω από πολλά από τα βάσανα του Μίνωα. Αυτός έφτιαξε το ομοίωμα της αγελάδας που χρησιμοποίησε η Πασιφάη για να συνευρεθεί με το λευκό ταύρο, αυτός έφτιαξε το Λαβύρινθο του Μινώταυρου, αυτός έφτιαξε το μίτο με τον οποίο μπόρεσε να βγει ο Θησέας από το Λαβύρινθο και αυτός έφτιαξε και τα κέρινα φτερά εξαιτίας των οποίων πνίγηκε ο γιος του ο Ίκαρος).

Το άδοξο τέλος

Ο Μίνωας ήταν θυμωμένος από την Πασιφάη, το Μινώταρο, το Λαβύρινθο και τη διαφυγή του Θησέα από την Κρήτη και θεωρούσε υπαίτιο το Δαίδαλο. Έτσι αποφάσισε να τον κυνηγήσει και πιθανολόγησε ότι αυτός θα βρισκόταν στη Σικελία. Για να επιβεβαιώσει ότι τον βρήκε, χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα, αναζήτησε αυτόν που μπορούσε να περάσει ένα νήμα μέσα από ένα σαλιγκάρι και ο Δαίδαλος ήταν ο μόνος που είχε την ευφυία να καταφέρει κάτι τέτοιο ήξερε ότι τον είχε βρει. Ωστόσω, ο βασιλιάς της Σικελίας, Κώκαλος, θέλησε να προστατεύσει το Δαίδαλο. Έτσι, προσκάλεσε τον Μίνωα σε λουτρό όπου νεαρές γυναίκες τον κράτησαν στο ζεστό νερό παρατεταμένα, ώσπου πέθανε. Και με το τέλος του Μίνωα, ήρθε το τέλος ενός από τα πρώτα ελληνικά βασίλεια.

Για να μάθω το μύθο διάβασα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, επιμέλεια Ι. Κακριδή

Comments are closed.