Για τα μάτια σας μόνο
Για τα μάτια σας μόνο
3 Απριλίου 2019
Ταινίες προσεχώς 11/4/2019
Ταινίες προσεχώς 11/04/2019
8 Απριλίου 2019

Άποψη

La femme de la vie

Όποιος έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζει την αρχή της σχετικότητας του χρόνου. Έτσι, όταν λέμε «Θα σε δω στις εφτά», εννούμε περίπου εφτάμιση με οχτώ παρά. Γνωρίζει, επίσης , ότι στα στενά της πόλης που τέμνουν την οδό Μητροπόλεως κρύβονται πολλά από τα διαμάντια της εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης μας. Έτσι, καθώς κατευθυνόμουν στη Γκαλερί Myro για τα εγκαίνια της έκθεσης “La femme de la vie” βρέθηκα να επιταχύνω τα βήματά μου, στα στενά της πόλης ανάμεσα από τα ακόμα ανοιχτά μαγαζιά και την κίνηση, ενώ είχε ήδη αρχίσει να σκοτεινιάζει.

Ο χώρος

Φτάνοντας στην είσοδο μια γυναικεία μορφή με ρούχα εποχής προμήνυε ότι στην έκθεση θα δούμε εκθέματα σχετικά με τη μόδα και ενώ κατέβαινα τα σκαλιά, η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό είναι ότι θα βρεθώ σε ένα αυστηρό περιβάλλον. Μπήκα όμως σε μια δυνατά φωτισμένη αίθουσα, γεμάτη κόσμο που έφερνε μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Μάλιστα εξεπλάγην ευχάριστα όταν είδα ανθρώπους νεαρής ηλικίας να περιφέρονται στο χώρο. Σύντομα η έκπληξή μου διαλύθηκε όταν διάβασα ότι ένας χώρος της έκθεσης ήταν αφιερωμένος σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και τους πίνακές τους.

Τι είδα στην έκθεση;

Οι τοίχοι της γκαλερί ήταν γεμάτοι με έργα Ελλήνων δημιουργών, τα οποία αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές τεχνοτροπίες. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ήταν παρόντες στα εγκαίνια για να υποστηρίξουν το έργο τους. Πίνακες αφηρημένης τέχνης, πορτραίτα και σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις δεσπόζουν στο χώρο. Στο κέντρο της αίθουσας διέκρινα τα ρούχα δύο δημιουργών της πόλης μας, της Κρίστυ Αργυροπούλου και του Νίκου Ιγνατιάδη. Πώς όμως κατατάσσονται αυτά τα ρούχα σε έργα τέχνης κατάλληλα για έκθεση σε γκαλερί; Κατ’ αρχήν είναι η ποιότητα των υφασμάτων. Μιλάμε για υφάσματα από φυσικά υλικά και υψηλής ποιότητας. Δεύτερον, πρόκειται για ρούχα που έχουν σχεδιαστεί από την αρχή και υπηρετούν ένα concept. Επομένως, κάθε σχέδιο είναι μοναδικό, και δε θα υπάρξει από το ίδιο αυτό σχέδιο μαζική παραγωγή ενδυμάτων. Τρίτον, είναι ραμμένα ένα προς ένα. Μιλάμε, επομένως, για ρούχα περίστασης. Εξάλλου, η μόδα είναι η τέχνη στη φορέσιμη μορφή της, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι ειδικοί.

Ο κόσμος της έκθεσης

Στο χώρο της έκθεσης βρισκόταν συνεργείο της Δημοτικής Τηλεόρασης, για να καλύψει το γεγονός και να προβάλει τους καλλιτέχνες, καθώς επίσης άνθρωποι του δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου της πόλης. Ένθερμοι ήταν οι διοργανωτές, αλλά και οι επισκέπτες, οι οποίοι έσπευσαν να θαυμάσουν τις δημιουργίες, και να φωτογραφηθούν με τη σειρά τους με τους δημιουργούς. Θετική εντύπωση μου προκάλεσε η χαρά των παρευρισκομένων, οι οποίοι ήθελαν εμφανώς να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και εκδήλωσαν το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τις δημιουργίες.

Πάντα Θεσσαλονίκη

Ως Θεσσαλονικιά, η έκθεση αυτή μου υπενθυμίζει τη δυναμική των δημιουργών της πόλης. Παρά τις εξωτερικά αντίξοες συνθήκες, η δημιουργική εργασία δε σταματά. Ένα πλήθος νέων ανθρώπων που αγωνίζονται ο καθένας στο αντικείμενό του και δίνει το παρών στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης δεν προσφέρει μόνο στην πολιτιστική ζωή, αλλά και στην ηθική τόνωση των κατοίκων της, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλότεχνοι.

Στη φωτό βλέπουμε τις δημιουργίες της Κας Αργυροπούλου

Comments are closed.