Υβριστόν: Φαγητό ή γλυκό; Ένα έδεσμα με άρωμα παράδοσης

O Μάρτης και o ποιητής
2 Μαρτίου 2019
Καθαρισμός προσώπου
Είσαι μοναδική όπως και το δέρμα σου
8 Μαρτίου 2019
Υβριστόν ποντιακό έδεσμα

Σήμερα στο GirlTalk, σας παρουσιάζουμε μια πολύ απλή συνταγή στα υλικά της, αλλά και στον τρόπο παρασκευής. Μιλάμε για το υβριστόν ή στον πληθυντικό, τα υβριστά που μας έρχονται από τα βάθη του χρόνου της ποντιακής κουλτούρας. Στην αρχαία ελληνική, ύβριν διαπράττει αυτός που ξεπερνάει το μέτρο και προβαίνει σε μια πράξη αλαζονείας, προκαλώντας την τιμωρία των θεών. Τα υβριστά, αντιθέτως, είναι ζυμαρικά που προέρχονται από την πιο απλή ζύμη-αλεύρι, αλάτι και νερό. Οι νοικοκυρές την ανοίγουν σε φύλλο και αφού την ψήσουν στη φωτιά, την τυλίγουν σε ρολό και την κόβουν σε λωρίδες. Βρίσκουμε τα υβριστά σε μαγαζιά που πωλούν παραδοσιακά εδέσματα της ποντιακής κουζίνας. Από τη στιγμή που θα τα προμηθευτούμε, η εκτέλεση της συνταγής είναι πανεύκολη!

Πώς μαγειρεύεται λοιπόν αυτό το χειροποίητο ζυμαρικό;

Αρχικά βράζουμε το νερό μας ξεχωριστά.

Ωμό υβριστόν

Στη συνέχεια, τοποθετούμε την ποσότητα υβριστών που επιθυμούμε σε ένα μεγάλο μπωλ.

Μούλιασμα υβριστόν

Όταν ολοκληρωθεί ο βρασμός του νερού, περιχύνουμε τα ζυμαρικά μας μέχρι να καλυφθούν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε και το αλάτι.

Αφήνουμε τέσσερα με πέντε λεπτά τα ζυμαρικά μας μέχρι να φουσκώσουν, έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα.

Στραγγίζουμε τα υβριστά από το νερό και στη συνέχεια τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο ή, αν θέλουμε μια πιο light εκδοχή, με λίγο ελαιόλαδο.

Τα υβριστά τρώγονται είτε αλμυρά, με τυράκι, ή γλυκά, αφού τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη. Η συνταγή ενδείκνυται για όταν δεν έχουμε χρόνο για κάτι πολύπλοκο και είναι κατάλληλη ακόμα και για αρχάριες.

Στη φωτογραφία φαίνεται η εκδοχή που προτιμώ. Καλή σας όρεξη!

Comments are closed.