Παγκόσμια ημέρα ποίησης 21 Μαρτίου

ταινίες προσεχώς 21/03/2019
Ταινίες προσεχώς 21/3/2019
17 Μαρτίου 2019
Βαθύς καθαρισμός προσώπου
Βαθύς καθαρισμός προσώπου στο σπίτι
19 Μαρτίου 2019
παγκόσμια ημέρα ποίησης

FreeImages.com/St Mattox

Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιείται η εαρινή ισημερία. Κατά τη μυθολογία, η Περσεφόνη επιστρέφει από τον Άδη στη μητέρα της Δήμητρα (θεά της γονιμότητας). Ξεκινά επίσημα η άνοιξη και η φύση ανθίζει. Ίσως γι’ αυτό να επιλέχθηκε ως η ιδανική ημέρα για τον εορτασμό της “Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης”.

Βήματα προς την επισημοποίηση

Στα ξένα sites αναφέρεται ότι η ημέρα αυτή ψηφίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την Unesco, χωρίς να αναφέρεται ο εμπνευστής της. Η ιδέα ωστόσο ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος με επιστολή του στον Κώστα Στεργιόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας συγγραφέων, εισηγήθηκε να καθιερωθεί ημέρα εορτασμού ποίησης στην Ελλάδα. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου ήταν αυτή η οποία πρότεινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Το 1999 ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, Βασίλης Βασιλικός, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού να ανακηρυχθεί ως “Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης” η 21η Μαρτίου. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε.

Επαφή με την ποίηση

Πόσες από μας έχουμε διαβάσει ποίηση πέρα από τα μαθητικά μας χρόνια; Κι όμως μπορεί να μη διαβάζουμε αλλά γνωρίζουμε, χωρίς να το ξέρουμε, πολλούς στίχους, αν όχι ολόκληρα ποιήματα. Δεν τα διαβάσαμε μα τα ακούσαμε, τα τραγουδήσαμε…

Πόσους στίχους έχουμε σιγοτραγουδήσει, μας έχουν αγγίξει την ψυχή και είναι ποιήματα τα οποία έντυσαν με νότες συνθέτες όπως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Μίκης Θεοδωράκης ή ο Γιάννης Σπανός;

1. “Γιατί μ’ αγάπησες”

Ποίηση: Μαρία Πολυδούρη

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

“Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’αγάπησες σε περασμένα χρόνια…”

2. “Το σκάκι”

Ποίηση: Μανόλης Αναγνωστάκης

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

“Έλα να παίξουμε, θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου…”

3. “Το παράπονο”

Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

“Εδώ στου δρόμου τα μισά… δεύτερη ζωή δεν έχει”

4. “Οι μοιραίοι”

Ποίηση: Κώστας Βάρναλης

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

“Μες την υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές…”

5. “Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia”

Ποίηση: Νίκος Καββαδίας

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

“Γιε μου που πας; Μάνα θα πάω στα καράβια.”

6. “Ερωτόκριτος”

Ποίηση: Βιτσέντζος Κορνάρος

Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης

“Ήκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα;”

7. “Για να σε συναντήσω”

Ποίηση: Τάσος Λειβαδίτης

Μουσική: Κώστας Λειβαδάς

“Αχ για να γεννηθείς εσύ κι εγώ… Γι’ αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου…”

8. “Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις”

Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

“… και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου…”

9. “Σπασμένο καράβι”

Ποίηση: Γιάννης Σκαρίμπας

Μουσική: Γιάννης Σπανός

“Σπασμένο καράβι να ‘μαι πέρα βαθιά…”

10. “‘Αρνηση”

Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

“Στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι…”

Έλληνες νομπελίστες

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν ο πρώτος έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, στις 10 Δεκεμβρίου του 1963. Ο μεγάλος μας ποιητής δήλωσε:

“Σ’ αυτό τον κόσμο που όλο στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται.”

Και συμπλήρωσε:

“Πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;”

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη. Ο ποιητής στην ομιλία του κατά την απονομή αναφέρεται στην τέχνη της ποίησης:

“Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγοι. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες, το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους dürftiger, είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται στα χέρια μας…”

Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό αυτής της μέρας.

Οι διερχόμενοι Αθηναίοι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά θα απολαύσουν έναν συνδυασμό εικόνας, ήχου και αναγνώσεων, από τις 7μ.μ. έως τις 10μ.μ..

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 7μ.μ. σε αίθουσα της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).

Η Αντιδημαρχία Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης – Νέας Γενιάς και το τμήμα Βιβλιοθήκης Ευόσμου με συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο “2ο ποιητικό αναλόγιο, έλα μ’ ένα δικό σου ποίημα”, στις 7μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57) στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και η β/θμια εκπαίδευση Πιερίας διοργανώνει στο πνευματικό κέντρο “Ο Άγιος Φώτιος” στην Κατερίνη, στις 8μ.μ. αφιέρωμα στην ποίηση.

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Χανίων, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη, πραγματοποιούν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 7.30 μ.μ., στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Και για να κλείσουμε το άρθρο μας ας θυμηθούμε κάποια ακόμη λόγια του μεγάλου μας ποιητή, Γιώργου Σεφέρη.

“Η τέχνη είναι το υψηλότερο μέσο που βοηθεί τους ανθρώπους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον. Τίποτε δε μας ενώνει καλύτερα από μία κοινή καλλιτεχνική συγκίνηση.”

Πηγές: www.sansimera.gr, www.cretalive.gr, www.mentality10.com, www.elculture.gr, www.athinorama.gr, www.cityportal.gr, www.odealis.gr, www.cityportal.gr, www.librarychania.gr

Comments are closed.